Hrvatska uvezla jaja i mlijeka za 91 milijun eura

Bez autora
Jan 04 2011

Tko bi rekao da Hrvatima nedostaje toliko jaja? Hrvatska je lani u 11 mjeseci za uvoz jaja i mliječnih proizvoda spiskala više od 91 milijun eura. Netom objavljeni podaci Državnoga zavoda za statistiku govore o deficitu zemlje od 5,7 milijardi eura. Unatoč tome što je u 11 mjeseci 2010. u odnosu na prethodnu godinu izvoz (8,1 milijarda) porastao 17,8 posto, a uvoz (13,8 milijardi) pao za 2,7 posto. Gdje se kriju domaće rezerve gospodarskog oporavka zemlje? Bez sumnje, u proizvodnji hrane. U spomenutom razdoblju Hrvati su na uvoz hrane potrošili 1,225 milijardi eura. Najviše, 256,3 milijuna, potrošili smo na uvoz voća i povrća. Naravno, netko je morao platiti toliki luk iz Kine, mrkvu iz Italije, jagode i rajčice iz Španjolske.

Hrvatska uvezla jaja i mlijeka za 91 milijun euraTko bi rekao da Hrvatima nedostaje toliko jaja? Hrvatska je lani u 11 mjeseci za uvoz jaja i mliječnih proizvoda spiskala više od 91 milijun eura.

Netom objavljeni podaci Državnoga zavoda za statistiku govore o deficitu zemlje od 5,7 milijardi eura. Unatoč tome što je u 11 mjeseci 2010. u odnosu na prethodnu godinu izvoz (8,1 milijarda) porastao 17,8 posto, a uvoz (13,8 milijardi) pao za 2,7 posto.

Gdje se kriju domaće rezerve gospodarskog oporavka zemlje? Bez sumnje, u proizvodnji hrane. U spomenutom razdoblju Hrvati su na uvoz hrane potrošili 1,225 milijardi eura. Najviše, 256,3 milijuna, potrošili smo na uvoz voća i povrća. Naravno, netko je morao platiti toliki luk iz Kine, mrkvu iz Italije, jagode i rajčice iz Španjolske…

Za uvoz mesa i mesnih prerađevina strancima smo inkasirali 153 milijuna eura, za uvoz žive stoke gotovo 95 milijuna, a ribe 73 milijuna eura. Iako imamo višak šećera u zemlji, na uvoz meda i šećera potrošili smo 46 milijuna eura.

Zanimljivo je da Hrvati nisu sposobni proizvesti ni dovoljno hrane za svoju stoku i druge životinje, pa su u 11 mjeseci za uvoz tih artikala utrošili 110 milijuna eura. Inini i MOL-ovi stručnjaci nerado govore o tome koliko u Hrvatskoj proizvedemo nafte.

Bode u oči podatak da smo u spomenutom razdoblju na uvoz nafte i naftnih derivata spiskali dvije milijarde i 76 milijuna eura. Kad su u pitanju energenti, dodajmo da smo za uvoz struje potrošili više od 261 milijun eura.

A Hrvatska oklijeva s gradnjom novih hidroelektrana i termoelektrana! Nismo štedjeli ni na duhanu − uvozeći ga, oštetili smo deviznu bilancu za 47 milijuna eura. I za kraj, uvoz zlata stajao nas je 4,5 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik